AİKİDO: KENDİNİ SAVUNMA SANATINDA USTALAŞIN

Yetişkin Aikido

YETİŞKİN AİKİDO

Herkesin ortak şikayeti hareketsiz hayat. Kime sorsanız  hareket etmek istiyor.  Hemen herkes sıkılmadan yapacağı;  form tutarken, disiplin kazanacağı  zihnini rahatlatırken terleyeceği bir spor ya da etkinlik bulmanın zor olduğunu söylüyor. İşte Aikido bu arayışta olan yetişkinlere hitap eden ortak bir spor ve sanat. “Hareketsizlikten yakınma özellikle şehir insanının ortak cümlesi. Bizler öyle bir şey yapalım istiyoruz ki, yaparken keyif alalım, yeni kişilerle tanışalım; spor olsun formda kalalım, zihnimizi rahatlatsın stresten arınalım, içinde sanatsal ögeler bulunsun, öğrenirken sadece bedenimiz değil zihnimiz de gelişsin, Dünyayı da gezdirsin, felsefesi de olsun. Bunların hepsini bir arada, Aikido’da…”Herkesin ortak şikayeti hareketsiz hayat. Kime sorsanız  hareket etmek istiyor.  Hemen herkes sıkılmadan yapacağı;  form tutarken, disiplin kazanacağı  zihnini rahatlatırken terleyeceği bir spor ya da etkinlik bulmanın zor olduğunu söylüyor. İşte Aikido bu arayışta olan yetişkinlere hitap eden ortak bir spor ve sanat. “Hareketsizlikten yakınma özellikle şehir insanının ortak cümlesi. Bizler öyle bir şey yapalım istiyoruz ki, yaparken keyif alalım, yeni kişilerle tanışalım; spor olsun formda kalalım, zihnimizi rahatlatsın stresten arınalım, içinde sanatsal ögeler bulunsun, öğrenirken sadece bedenimiz değil zihnimiz de gelişsin, Dünyayı da gezdirsin, felsefesi de olsun. Bunların hepsini bir arada, Aikido’da…

Yetişkin Aikido AİKİDO’nun teknikleri ve düşüşleri vücudumuzun uzun kaslarını çalıştırmaya yöneliktir. AİKİDO teknikleri, estetik ve esnek bir vücut formu sağlar.

Bedensel zamanlama yeteneğimizi geliştirir. Bedenle beynin sıkı ve koordineli bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Fotografik hafızayı güçlendirir. Vücudun belirli bölgesini değil, tüm bölgesini çalıştırmaya yöneliktir. AİKİDO’da vücudun tüm kasları ve eklemleri önemlidir ve her ders programında hareket ve teknikler tüm vücut kaslarını çalıştırmak amacıyla yapılır. Dinç ve zinde bir vücuda sahip olan AİKİDO öğrencisi ya da ustası, bu sporu ömrünün sonuna kadar, örneğin seksenli yaşlara kadar yapabilmektedir. AİKİDO, sadece ve bedensel ve fiziksel esneklik ve estetiklik değil; kişiye, ruhsal ve zihinsel esneklik ve estetik de kazandırır. Olaylar, sorunlar, moral bozucu manevi saldırılar ya da fiziksel saldırılar karşısında dingin ve sakin kalabilme yeteneği, hızlı bir savunma stratejisi geliştirebilmeyi, yapılan saldırının gücünü ve şiddetini kendi lehine kullanmayı, bunu başarı ve zafere dönüştürebilmeyi öğretir. AİKİDO’nun savunma teknikleri ve stratejileri, sadece “dojo” olarak adlandırdığımız spor salonunda ya da fiziki saldırı ve savunma sırasında değil; tüm yaşamız boyunca, iş, meslek ve ticaret hayatımızda, günlük savunmalarda da uygulayabileceğimiz nitelikte teknik ve stratejilerdir. Yani AİKİDO felsefesine göre “dojo” sadece spor salonundan ibaret değildir. Tüm dünya ve tüm insan yaşamı bir “dojo”dur.